Publicerad 20 februari 2023

Utbildningsfilmer om jämförelse och analys i databasen Kolada

Utbildningarna är kostnadsfria och på en grundläggande nivå. Filmerna handlar om hur du praktiskt arbetar i databasen Kolada och använder verktygen för jämförelse och analys.

 • Kostnader, kommuner och Kolada
  De kostnadsuppgifter för kommuner som finns i Kolada kommer från kommunernas räkenskapssammandrag (SCB). I en film berättar RKA mer om när uppgifterna blir synliga i Kolada och var du hittar dem.
 • Skapa egna spridningsdiagram
  Spridningsdiagram är ett bra visualiseringsverktyg, eftersom du kan se hur din kommun eller region ligger till i förhållande till andra, utifrån två olika nyckeltal. Diagramtypen är också intressant att använda för att pröva olika hypoteser.
 • Nyckeltal från Jämföraren till Fri sökning - bygg egna jämförelser
  Här får du veta hur du kan bygga egna analysunderlag för jämförelser i verktyget Fri sökning med nyckeltal och uppgifter som du har tagit från verktyget Jämföraren.
 • Jämföraren för kommuner
  Två filmer (en kort version samt en längre) som visar hur du använder verktyget Jämföraren i Kolada. I Jämföraren får du snabbt en översikt av verksamheten. Urval och vyer är färdiga. Utbildningen riktar sig till kommuner.
 • Nyckeltal per enhet i Jämföraren
  Många av nyckeltalen i Kolada finns per enhet, det vill säga per skola eller hemtjänstgrupp med mera.
 • Jämföraren för regioner
  För dig som vill göra jämförelser mellan regioner finns verktyget Jämföraren i Kolada. I filmen lär du dig grunderna hur du tar fram ett jämförelsediagram, trenddiagram och hur du hittar mer information om nyckeltalet.
 • Fri sökning i 6 delar om att arbeta med funktionen i Kolada
  Instruktionsfilmer som visar dig hur du använder funktionen Fri sökning i Kolada. Filmernas innehåll bygger på varandra därför rekommenderar vi dig att du ser dem i kronologisk ordning från del 1 till och med del 6.
 • Fri sökning - nyckeltal per enhet
  För att se resultatet för en enskild skola, hemtjänstgrupp eller särskilt boende använder du med fördel funktionen Fri sökning – enhetsvisning – i Kolada. Här visar RKA dig hur du kan arbeta med enhetsvisningen i databasen.
 • Fri sökning - export av data till Excel
  I filmen får du veta hur du exporterar ditt urval från Fri sökning till Excel. Det vill säga hur du får med dig tabellen, du har på skärmen, med ditt urval av nyckeltal för kommuner och regioner till Excel.
Kontakta RKA

Informationsansvarig

 • Camilla Eriksson
  Projektledare