Publicerad 28 augusti 2023

Förhastat förslag till föreskrifter om översiktsplanering

SKR anser att tiden ännu inte är mogen för Boverkets förslag till föreskrifter för utformning av översiktsplaner. De tekniska lösningarna, som är en förutsättning för att förslaget ska kunna bli verklighet, är ännu inte på plats.

Boverket föreslår nya föreskrifter med regler om hur information i en digital översiktsplan ska definieras och identifieras. SKR menar att förslaget förutsätter teknik som ännu inte är utvecklad.

– Att föreslå och införa bindande föreskrifter byggt på en förhoppning om en tillräcklig teknisk utveckling i tid är att hantera föreskriftsrätten på ett felaktigt sätt. Staten lägger på så sätt ett stort och orimligt ansvar på både systemleverantörer och kommunerna att driva på utvecklingen av programvaror, säger Ann-Sofie Eriksson, sektionschef SKR.

SKR bedömer att Boverkets ÖP-modell, databasstruktur samt Lantmäteriets tekniska specifikationer skapar förutsättningar för systemleverantörer att utveckla programvaror. Detta bör dock göras genom allmänna råd, som sedan kan omformas till föreskrifter när det finns fungerande teknik på plats.

Förslaget innebär ökad statlig styrning

Förslaget innebär också en högre grad av statlig styrning vilket riskerar att medföra att översiktsplanen förlorar sin funktion som vägledande, politiskt styrdokument som utgår från de lokala behoven. SKR anser att konsekvenserna av den inskränkning av det kommunala självbestämmandet som Boverkets förslag innebär måste analyseras djupare.

SKR:s yttrande (PDF) Pdf, 385 kB.

Boverkets förslag till föreskrifter om översiktsplan (PDF), Boverket

Informationsansvarig

  • Christina Thulin
    Handläggare

Kontakta oss

Kontaktformulär SKR








Verifiering * (obligatorisk)
Vi kontrollerar att du är en människa och inte en robot.