- Startsida
- Offentlig säker mat
- Egenkontroll
- Avdelningskök, sjukhus
- Personalhygien, sjukhus
Publicerad 6 november 2020
Personalhygien i avdelningskök på sjukhus
Patienter och anhöriga ska inte vistas i köket. Vid servering av mat till patienter ska du följa de hygienrutiner som gäller för övrigt arbete på avdelningen. Ta av eventuella skyddskläder som använts vid patientnära vård som kan medföra smittrisk. Händerna ska vara fria från smycken, klockor, lösnaglar/nagellack. Tvätta och desinficera händerna.
Vid arbete med mat i avdelningsköket gäller dessutom följande rutiner:
- Använd förkläde.
- Tvätta händerna när du:
- börjar arbetet
- har varit på toaletten
- har hanterat andra saker än mat och köksredskap
- byter arbetsmoment
- har snutit dig
- har ätit/fikat
- Använd handske om du har sår/plåster på handen, annars räcker det med rentvättade bara händer.
- Hantera inte oförpackad mat till patienter om du
- mår illa eller har diarré
- har feber eller halsont
- har hudinfektion eller infekterat sår på händerna
- är sjuk på annat sätt och detta kan smitta via maten