- Startsida
- Offentlig säker mat
- Egenkontroll
- Tillagningskök
Publicerad 6 november 2020
Egenkontroll i tillagningskök
Här är hygienrutiner som stöd för det dagliga arbetet i ett tillagningskök.
Kök med hög tillredningsgrad utrustat för att tillaga hela måltider på plats och som i huvudsak tillagar mat till en lokal restaurang eller matsal. Tillagningskök kan även leverera mat till enheter i direkt anslutning till köket eller till flera olika, geografiskt spridda enheter. Ofta tillagas huvudkomponenten i tillagningsköket och mottagningsköket kompletterar med resterande måltidstillbehör. Alternativt levereras måltiden komplett till ett serveringskök eller till exempel till ordinärt boende inom äldreomsorgen.
Utbildningar
-
Livsmedelshygien och specialkost – förslag på kursinnehåll
Detta förslag på kursinnehåll är att ge deltagaren kunskaper om livsmedel till personer som behöver specialkost på grund av allergi, intolerans, överkänslighet eller sjukdom. -
Repetitionskurs för basutbildning i livsmedelshygien – förslag på kursinnehåll
Detta förslag på kursinnehåll ska fräscha upp deltagarnas grundläggande kunskaper om livsmedelshygien. -
Utbildning i HACCP-principerna – förslag på kursinnehåll
Detta förslag på kursinnehåll ska ge grundläggande kunskaper i HACCP, dvs lära ut själva tekniken för hur ett funktionellt HACCP-system byggs upp. -
Basutbildning i livsmedelshygien – förslag på kursinnehåll
Detta förslag på kursinnehåll ska ge grundläggande kunskaper om livsmedelshygien. -
Hygienintroduktion
Här är förslag till tio punkters snabb hygienintroduktion för vikarier och praktikanter utan förkunskaper i livsmedelshygien.