- Startsida
- Offentlig säker mat
- Egenkontroll
- Avdelningskök, förskola
- Personalhygien, förskola
Publicerad 6 november 2020
Personalhygien i avdelningskök på förskola
Vid arbete med mat i avdelningens kök gäller följande rutiner.
- Använd förkläde.
- Tvätta händerna när du:
- börjar arbetet
- har varit på toaletten
- har hanterat andra saker än mat och köksredskap
- byter arbetsmoment
- har snutit dig
- har ätit/fikat
- Använd handskar om du har sår/plåster på handen, annars räcker det med rentvättade bara händer. Handskar ska bytas lika ofta som man tvättar händerna.
- Hantera inte oförpackad mat till andra om du:
- mår illa eller har diarré
- har feber eller halsont
- har hudinfektion eller infekterat sår på händerna
- är sjuk på annat sätt och detta kan smitta via maten.
Vid servering av mat behövs inga särskilda kläder men alla bör tvätta händerna innan serveringen börjar.