- Startsida
- Offentlig säker mat
- Egenkontroll
- Avdelningskök, äldreomsorg
- Servering av mat, äldreomsorg
Servering av mat på avdelningskök i äldreomsorgen
Ni ska kunna informera om maten när ni serverar den. Hantera och förvara specialkost skilt från annan mat. Alkoholservering kräver att ni är pålästa.
Ni som avdelningspersonal har alltid ett ansvar för att rätt person får rätt mat. Detta är extra viktigt om de som äter på avdelningen inte själva kan förstå information om maten.
Se till att få ett tydligt meddelande från köket om en allergisk matgäst kan äta den vanliga maten.
Vid servering ska det alltid finnas information om innehåll av eventuella allergen från EUs allergenlista till exempel ”innehåller mjölk, fisk, selleri”. Denna information bör ni få från köket, antingen i menyn eller tillsammans med matleveransen. Detta behövs dock inte om den boende har en känd överkänslighet och får en personligt anpassad portion märkt med sitt namn. Om matgästen frågar, ska ni också kunna ge information om vad det är för maträtt, till exempel ”Ugnsbakad lax med potatis och broccoli”.
Livsmedelsinformation/märkning
Specialkost
I avdelningsköket ska alltid finnas aktuell information om matgästernas eventuella behov av anpassad mat. Konsistensanpassad mat är extra känslig för bakterier. Mat med gelékonsistens ska förvaras kallt. När du gör i ordning mat till någon med överkänslighet/allergi är det viktigt att läsa ingrediensförteckningar noga och arbeta på rena ytor med rena redskap. Undvik träredskap. Se till att allergianpassade livsmedel till exempel glutenfritt förvaras i slutna förpackningar eller övertäckta så att de skyddas mot spill från andra livsmedel.
Alkoholservering
Servering av alkohol regleras inte i livsmedelslagstiftningen, utan i alkohollagstiftningen. Tänk på att många läkemedel är olämpliga att kombinera med alkohol.