Artikeln publicerades 31 mars 2021

Självstudiekurs i omvärldskunskap och medborgardialog

Världen kommer in i Sverige med nya värderingar och intressen som påverkar nationalstaten, staden och människorna. Utbildningen för lokala självstudier ger kunskap om samband och utveckling inom omvärldskunskap, samhällsförändring och medborgardialog.

Starta kursen

Kunskapsmaterialet från de tre utbildningarna har utmynnat i tre sammanflätade delar

  • Del 1 Den Globala Politiska Ekonomins dynamik.
  • Del 2 Sverige i en värld i förändring.
  • Del 3 Makt, medskapande och manöverutrymme.

De tre delarna ska både ge kunskap om samband och utveckling och de kan användas som självstudiematerial i lokala studiecirklar. Materialet som består både av text och av filmer från föreläsningar, samt instuderings­frågor och gruppdiskussions­frågor.

Innehållet är skapat av Hans Abrahamsson, i samarbete med Sveriges Kommuner och Regioner. Kunskapsmaterialet finns som både e-bok och pdf-dokument.

Om kursen och utbildningsmaterialet

Hans Abrahamsson, docent i Freds- och utvecklingsforskning samt universitetslektor, gör under 20 minuter en sammanfattning av materialets olika delar.

Om kursen och dess bakgrund

Bakgrund - nya utmaningar, delaktighet och medborgardialog

Projekt medborgardialog har under ett antal år samarbetat med freds- och utvecklingsforskaren Hans Abrahamsson från Göteborgs Universitet, för att få större kunskap om den pågående samhällsutvecklingen och hur den beskrivs i forskningen samt dess påverkan på delaktighetens omfattning och medborgardialogens utformning. Hans har också besökt ett stort antal kommuner och regioner i landet för att få kunskap om de lokala förutsättningarna i den samhällsutveckling som pågår.

För att koppla ihop forskning och praktik så har SKR genomfört tre diplomerande utbildningar i omvärldskunskap, samhällsförändring och medborgardialog. Hans Abrahamsson har varit ansvarig för dess genomförande. Den första utbildningen utmynnade i en publikation där deltagarnas uppsatser "12 berättelser om samhällsomdaning och dialog " publicerades.

12 berättelser om att demokratisera demokratin

Frågor om innehållet

Lena Langlet, sektionschef Demokratisektionen

Kontakta oss

Kontaktformulär SKR








Verifiering * (obligatorisk)
Vi kontrollerar att du är en människa och inte en robot.