Publicerad 24 november 2023

Cirkulär - viktig information från SKR

Överenskommelse om Avgiftsbestämd KollektivAvtalad Pension (AKAP-KR) för arbetstagare som omfattats av tidigare pensionsavtal än AKAP-KR och blir fullt arbetsför

Överenskommelsen innebär att en ny central och lokal protokollsanteckning 12 tillförs AKAP-KR. Denna reglerar och beskriver hur övergången till AKAP-KR sker från de äldre pensionsavtalen KAP-KL, PFA och PA-KL.

Parterna träffade den 17 december 2021 överenskommelse om ändringar i Avgiftsbestämd KollektivAvtalad Pension (AKAP-KR). Överenskommelsen innebar att majoriteten av de anställda överfördes till det helt avgiftsbestämda AKAP-KR.

En arbetstagare med sjuk- eller aktivitetsersättning eller som till följd av arbetsskada fått nedsatt arbetsförmåga undantogs från obligatorisk övergång till AKAP-KR och har fortsatt att omfattas av det pensionsavtal som gällde vid insjuknandet.

Parterna har överenskommit om att arbetstagare som återfinns på äldre pensionsavtal, och som blir fullt arbetsföra efter 2022-12-31, ska överföras till AKAP-KR från och med den första arbetsföra dagen.

Informationsansvarig

  • Victoria Bergner
    Förhandlare

Kontakta oss

Kontaktformulär SKR








Verifiering * (obligatorisk)
Vi kontrollerar att du är en människa och inte en robot.