Publicerad 19 december 2023

Poddavsnitt #118 Ortsutveckling i Borås

2022 prioriterade politikerna i Borås Stad en ”ortsmiljon” i budgeten till orterna för bygdens bästa. I detta avsnitt får du lyssna till Susanne Karlsson som beskriver hur staden inrättade så kallade ortsråd, hur pengarna blev fördelade och hur de användes.

– Vi ser att klyftorna mellan stad och land blir större. Det finns mycket kraft på landsbygden som vi vill ta tillvara på, säger Susanne Karlsson. Vi har inrättat ortsråd på fyra serviceorter som finns runt om i Borås.

Ortsråden bestämmer själva hur de ska organisera sig men de måste ha en styrelse. Idag fördelar kommunen, genom avtal, medel som motsvarar 10 procent av en tjänst till varje ortsråd. Ortsråden tar fram lokala utvecklingsprogram för hela sitt området, vilket blir en signal till kommunen vad som är viktigt i respektive ort.

Genom ortsråden har kommunen en väg in till landsbygden och de orter som ingår i ett område och på motsvarande sätt har ortsråden en väg in till kommunen. Kommunen har också avsatt medel, 10 procent, för en tjänsteperson per serviceort.

Podcast Demokratiresan finns där poddar finns.

118 Ortsutveckling i Borås Stad

Medverkande

  • Susanne Karlsson, utvecklingsledare, Borås Stad
  • Anders Nordh, SKR

Informationsansvarig

  • Anders Nordh
    Utvecklingsledare
  • Nils Munthe
    Handläggare

Kontakta oss

Kontaktformulär SKR








Verifiering * (obligatorisk)
Vi kontrollerar att du är en människa och inte en robot.