Publicerad 5 december 2023

Poddavsnitt #117 Ekonomi och demokrati

– Jag tror att det handlar väldigt mycket om att man faktiskt inte backar för hur det ser ut och att man har en dialog med invånarna på ett bra sätt, säger Annika Wallenskog.

– Norden är unikt där så stor del av välfärdsmodellen ligger på lokal och regional nivå, tittar man på alla demokrati- och tillitsindex så ligger de nordiska länderna i topp. Jag tror att det beror mycket på att invånare känner att de har möjlighet att påverka, hur det ser ut där de bor, och hur servicen runt omkring dem fungerar – det måste vi ta tillvara på, fortsätter Annika Wallenskog.

Det lokala självstyret gör att kommuner och regioner kan skapa verksamhet utifrån det som passar i den enskilda kommunen eller regionen och lära av varandra, eftersom de inte konkurrerar med varandra. Därför är fördelarna stora med att ha den här lokala och regionala fördelning av samhällsuppdraget.

Idag när det ekonomiska läget är tufft för kommuner och regioner är det viktigt att förbereda folk på att det är tuffa tider och öka förståelsen för att det behövs åtgärder. Nu är det också ett bra läge att göra förändringar av verksamheter, inte minst för att möta utmaningen med kompetensförsörjning.

Medverkande: Annika Wallenskog, chefsekonom, SKR

Avsnittet finns där poddar finns.

#117 Ekonomi och demokrati

Medverkande

  • Annika Wallenskog, chefsekonom, SKR
  • Anders Nordh, SKR

Informationsansvarig

  • Anders Nordh
    Utvecklingsledare
  • Annika Wallenskog
    Chefsekonom

Kontakta oss

Kontaktformulär SKR








Verifiering * (obligatorisk)
Vi kontrollerar att du är en människa och inte en robot.