Publicerad 5 juni 2024

Individbaserad systematisk uppföljning

Med den nya socialtjänstlagen kommer ett ökat fokus på systematisk uppföljning. Forskningen kommer aldrig att vara heltäckande och den kan inte heller ersätta lokal kunskap om den egna verksamheten​. ​ISU är ett arbetssätt för att skapa lokal kunskap och är en del av verksamhetens kontinuerliga lärande.

Individbaserad systematisk uppföljning handlar om att dokumentera och mäta arbetet med enskilda brukare och sammanställa informationen på gruppnivå i syfte att utveckla och förbättra verksamhetens kvalitet. Att systematiskt följa upp och utveckla verksamheten och därigenom bygga lokal kunskap är centralt i utvecklingen av en kunskapsbaserad socialtjänst.

  • Med ISU skapar verksamheten kunskap om sin målgrupp, vilka insatser som ges och vilket resultat det leder till.
  • Med ISU kan man förbättra sina verksamheter utifrån faktisk kunskap om det egna läget och inte utifrån externt tryck eller ”magkänsla”.
  • ISU ger stöd för ledning och styrning, ger beslutsunderlag för chefer och politiker och höjer professionalitet och yrkesstolthet i socialtjänsten.

Komma igång med ISU

ISU behöver inte vara så svårt och omfattande. Det går att börja i det lilla och följa upp en del av verksamheten eller en viss målgrupp. Ett bra sätt att börja är att utgå ifrån en fråga eller ett område som ligger nära verksamheten och som medarbetare, chefer och politiker upplever som relevanta.

Stöd på Kunskapsguiden

Socialstyrelsens Kunskapsguiden tillhandahåller bland annat en webbutbildning, handledning för fördjupning och stödmaterial för utbildare.

Stöd för att genomföra individbaserad systematisk uppföljning

Jämställdhetsintegrerad ISU

Stödmaterial för funktioner som vill hålla praktiska, jämställdhetsintegrerade utbildningar i ISU för medarbetare och chefer i socialtjänstens verksamheter.

Stöd till utbildare – jämställdhetsintegrerad ISU

Kommande utbildningar i ISU

Evenemang

Läs vidare

Informationsansvarig

  • Malin Michael
    Handläggare

Kontakta oss

Kontaktformulär SKR








Verifiering * (obligatorisk)
Vi kontrollerar att du är en människa och inte en robot.