Publicerad 2 april 2024

Läges- och behovsanalyser - stöd till kommuner

SKR och Socialstyrelsen har i uppdrag att stödja kommuner att göra läges- och behovsanalyser inför nya socialtjänstlagen. Just nu planerar SKR hur stödet ska se ut tillsammans med Socialstyrelsen.

SKR har kommit överens med regeringen om att stötta kommuner göra behovs- och lägesanalyser länsvis. Samtidigt har Socialstyrelsen fått i uppdrag att göra en samlad analys av kommunernas lägesbilder, och ska redovisa det till regeringen senast 30 september 2025.

Stöd planeras just nu

Under våren 2024 planerar SKR och Socialstyrelsen hur stödet ska se ut, i dialog med kommuner och de regionala samverkansstrukturerna (RSS) som finns inom regioner, kommunalförbund och forsknings- och utvecklingsenheter (FoU).

Tanken från SKR:s sida är att ta fram ett stödpaket hur kommunerna tillsammans i länen kan genomföra workshops under hösten 2024. Just nu är SKR i en förberedelsefas. Så fort vi har mer detaljerad information, publicerar vi det här på webbplatsen.

Statsbidrag för läges- och behovsanalyser

Socialstyrelsen fördelar just nu statsbidrag som kommuner kan använda för läges- och behovsanalyser. Sista ansökningsdag är 1 augusti 2024.

Statsbidrag för att stödja kommunerna i införandet av en ny socialtjänstlag, Socialstyrelsen

Några län har redan börjat planera

Några län har börjat planera inför läges- och behovsanalyser. Ett exempel är Göteborgsregionen.

Göteborgsregionen stödjer kommunerna

Informationsansvarig

  • Niklas Eriksson
    Handläggare

Kontakta oss

Kontaktformulär SKR








Verifiering * (obligatorisk)
Vi kontrollerar att du är en människa och inte en robot.