Publicerad 14 juni 2024

Analysstöd – inkludera jämställdhet och jämlikhet i analysen av resultat från ISU

SKR har tagit fram ett analysstöd för att stötta arbetet med att jämställdhetsintegrera analysen av resultatet från Individbaserad systematisk uppföljning (ISU).

Analysstöd - inkludera jämställdhet och jämlikhet i analysen av resultat från ISU (PDF)

Arbetet med individbaserad systematisk uppföljning (ISU) är en avgörande pusselbit i ett systematiskt kvalitetsarbete för en hållbar socialtjänst som främjar jämlika och jämställda levnadsvillkor, utgår från ett förebyggande perspektiv, är lätt tillgänglig och kunskapsbaserad utifrån vetenskap och beprövad erfarenhet.

Syftet med analysstödet är att stötta arbetet med att jämställdhetsintegrera analysen av resultatet från ISU.

Skriften beskriver hur ISU och jämställdhet hänger ihop och hur det går till i praktiken att göra en analys av resultaten från ISU.

Fyra steg

Analysstödet innehåller fyra olika steg:
Steg 1. Vad ser vi?
Steg 2. Vi reflekterar
Steg 3. Kan vi dra slutsatser?
Steg 4. Hur kan vi göra annorlunda?

Jämställdhetsintegrerad analys används för att synliggöra och försöka förstå skillnader mellan olika grupper av människor som kan bidra till att upprätthålla ojämställdhet och ojämlikhet. Är skillnaderna omotiverade eller motiverade?

Målgrupp: Personer som arbetar med ISU i socialtjänstens olika verksamhetsområden eller i en regional samverkans- och stödstruktur (RSS).

Film- introduktion till analysstödet

Anna Bohlin, utvecklingsledare på RSS Västerbotten, ger en introduktion till metodstödet om analys. Filmen är 2 minuter och 52 sekunder.

 

Film Jämställdhetsanalys

Hur kan kommuner göra jämställdhetsanalyser av socialtjänstens insatser? Birgitta Persdotter, lektor i socialt arbete vid Karlstads universitet, berättar om hur kommunerna kan arbeta med frågan.

Filmen är 12 minuter.

Informationsansvarig

  • Love Nordenmark
    Handläggare

Kontakta oss

Kontaktformulär SKR








Verifiering * (obligatorisk)
Vi kontrollerar att du är en människa och inte en robot.