Publicerad 28 mars 2024

Stöd till utbildare – jämställdhetsintegrerad ISU

Metodstödet är en utvecklad och jämställdhetsintegrerad variant av Socialstyrelsens och SKRs workshopbaserade utbildning för att stödja verksamheter i deras arbete med individbaserad systematisk uppföljning (ISU).

Individbaserad systematisk uppföljning (ISU) är en metodik som stöttar verksamhetsutveckling. Genom att integrera jämställdhet och jämlikhet i ISU-arbetet kan det bidra till att uppnå jämställda och jämlika levnadsvillkor.

Målgrupp för stödet

Lokala, regionala och nationella funktioner som vill hålla praktiska, jämställdhetsintegrerade utbildningar i ISU för medarbetare och chefer i socialtjänstens verksamheter.

Materialet består av en studiehandledning samt olika typer av mallar som kan anpassas efter lokala behov. Det är möjligt att använda hela eller delar av materialet och upplägget.

Presentation av utbildningen

En film om utbildningen och materialet riktad till dig som är utbildare. Filmen är 1 minut och 30 sekunder.


Tips och råd om jämställdhetsintegrering

Integreringen av jämställhet i denna ISU-utbildning innebär främst att jämställdhet och jämlikhet beskrivs som viktiga delar i ett arbete för ökad kvalitét.

Utbildaren behöver ha grundläggande kunskap om jämställdhet, jämlikhet och jämställdhetsintegrering. För att förstå hur ISU kan belysa ojämställdhet i socialtjänsten är också genusbias och omotiverade skillnader två viktiga begrepp att känna till.

Deltagarna behöver få grundläggande kunskap om jämställdhet och jämlikhet, därför innehåller utbildningen teoretiska delar.

Ta del av fler olika stöd, filmer och material om en jämställd socialtjänst som SKR tillhandahåller för att få en grundläggande kunskap som utbildare.

Stöd för en jämställd socialtjänst

Det är viktigt med handledning i analysarbetet. Detta för att jämställdhet ska kunna bli en del i verksamheternas diskussioner om sitt kvalitetsarbete.

Stödmaterial och utbildningens upplägg

Materialet till utbildaren består av en handledning samt olika typer av mallar med färdigt innehåll som kan anpassas efter lokala behov.

Studiehandledning till dig som utbildar (PDF) Pdf, 326 kB.

Det är möjligt att använda hela eller delar av materialet och upplägget.

Utbildningen är uppdelad på två utbildningstillfällen där teori blandas med praktiskt arbete med erbjudande om handledning mellan utbildningstillfällena.

Har du frågor eller synpunkter på materialet

Individbaserad systematisk uppföljning och arbete med jämställdhet, jämlikhet, analys och omotiverade skillnader är under utveckling. Vi lär hela tiden mer och mer både genom forskning och lokal och regional praktik.

Om du som användare har synpunkter på grundmaterialet är du varmt välkommen att kontakta oss på FoU Socialtjänst i Västerbotten:

fousocialtjänst@regionvasterbotten.se

Materialet är ett av flera resultat från ett treårigt utvecklingsprojekt för en jämställd socialtjänst. Utvecklingsprojektet har genomförts i samarbete mellan SKR, RSS i Västerbotten (FoU Socialtjänst) och i Värmland (FoU Välfärd). Det här stödet är framtaget av RSS Västerbotten.

Informationsansvarig

  • Love Nordenmark
    Handläggare

Kontakta oss

Kontaktformulär SKR








Verifiering * (obligatorisk)
Vi kontrollerar att du är en människa och inte en robot.