- Startsida
- Offentlig säker mat
- Utbildning och instruktioner
- Tillagningskök och mottagningskök
Tillagningskök och mottagningskök
Alla moment i livsmedelshanteringen måste ske på ett säkert sätt. Förståelse för bakgrunden till kökets hygienrutiner är viktig för att arbetet med säker mat ska fungera.
På grund av personalbrist kan ni hamna i en situation där ni blir tvungna att med kort varsel ta in vikarier, som inte har utbildning i livsmedelshygien. Ofta förväntas också kök i kommunens eller landstingets regi ta emot praktikanter. Alla som ska arbeta i köket måste vara medvetna om de mest grundläggande och kritiska hygienrutinerna.
Detta gäller även snabbt inkallade vikarier eller praktikanter, oavsett hur kort tid de finns i köket och oavsett hur bråttom det är.
Tillträde förbjudet för sjuka
Det första, som måste vara helt klart för personalen, är att arbete/vistelse i köket inte är tillåtet om du är sjuk på ett sätt som kan smitta via maten. Rutiner för arbetskläder, handhygien och mathantering hör också till det som alla måste veta.
Alla måste känna till kökets regler
Skriv ner korta punkter med det viktigaste ur era regler för personalhygien och mathantering. Det bör inte bli mer än en sida. Det är lämpligt att ha detta uppsatt i köket där alla kan se det.
Utbildning och instruktioner
-
Livsmedelshygien och specialkost – förslag på kursinnehåll
Detta förslag på kursinnehåll är att ge deltagaren kunskaper om livsmedel till personer som behöver specialkost på grund av allergi, intolerans, överkänslighet eller sjukdom. -
Repetitionskurs för basutbildning i livsmedelshygien – förslag på kursinnehåll
Detta förslag på kursinnehåll ska fräscha upp deltagarnas grundläggande kunskaper om livsmedelshygien. -
Utbildning i HACCP-principerna – förslag på kursinnehåll
Detta förslag på kursinnehåll ska ge grundläggande kunskaper i HACCP, dvs lära ut själva tekniken för hur ett funktionellt HACCP-system byggs upp. -
Basutbildning i livsmedelshygien – förslag på kursinnehåll
Detta förslag på kursinnehåll ska ge grundläggande kunskaper om livsmedelshygien. -
Hygienintroduktion
Här är förslag till tio punkters snabb hygienintroduktion för vikarier och praktikanter utan förkunskaper i livsmedelshygien.