Faror och åtgärder vid nedkylning i mottagningskök
Faror
- Tillväxt av sporbildande och sjukdomsframkallande bakterier, Bacillus cereus
Clostridium perfringens, som överlever kokning. - Detta kan ske om nedkylningen tar för lång tid.
- Förorening av maten på grund av smutsig kyl.
- Tillförsel av allergen till allergenfri mat.
Förebyggande åtgärder
- Nedkylningen sker snabbt.
- Kylar rengörs varje vecka.
- Specialkost kyls separat.
Kontroll och gränsvärden
Nedkylning från tillagning/varmhållning ner till en kärntemperatur på +8°C eller kallare ska ske på högst sex timmar. Temperaturen kontrolleras i varje nedkylningsomgång. Kylarna ska vara rena.
Korrigerande åtgärder vid avvikelse
Om det är tydligt att temperaturen sjunker för sakta, redan efter ett par timmars nedkylning, kan maten delas upp i fler kärl/bleck för att skynda på avsvalningen.
Om maten är varmare än +8°C efter sex timmar ska verksamheten göra en risktbedömning om maten fortfarande är säker att servera.
Om kylen/fläkten är smutsig görs den ren snarast. Rengöringsrutinen anpassas.
Om allergianpassad mat råkar förorenas med allergen ska den istället serveras till matgäster utan allergi. En ny omgång allergianpassad mat måste göras i ordning.
Dokumentation
Temperaturen dokumenteras i varje nedkylningsomgång på blankett för nedkylning. Rengöring av kylar dokumenteras i blankett för rengöring. Dokumentationen sparas i ett år.