Publicerad 10 juni 2022
Nyhet

SKR positivt till småskalig gårdsförsäljning av alkohol

SKR tillstyrker förslag till småskalig gårdsförsäljning av alkohol, under förutsättning att monopolet inte äventyras och att det sker under en försöksperiod som sedan utvärderas.

Foto

Carola Gunnarsson

Utredningen "En möjlighet till småskalig gårdsförsäljning av alkoholdrycker" föreslår att det ska införas en möjlighet till småskalig gårdsförsäljning av egentillverkad alkohol. Det ska, enligt förslaget, införas på försök under sex år. En utvärdering ska sedan göras utifrån konsumtionsmönster, skyddsperspektiv, företagande, innovation och en levande landsbygd.

– SKR delar utredningens slutsats att småskalig gårdsförsäljning av alkohol väl kan förenas med svensk alkoholpolitik, både vårt alkoholmonopol, skydd av barn och unga samt ett brett folkhälsoperspektiv. Efter en försöksperiod är det förstås viktigt med en grundlig utvärdering och att det ges garantier att verksamheten kan avbrytas om den inte har fallit väl ut, säger Carola Gunnarsson, ställföreträdande ordförande för Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).

Förslaget innebär att kommunen under försöksperioden ska ansvara för tillsyn av den småskaliga gårdsförsäljningen. SKR efterlyser här en bättre beskrivning av villkoren för gårdsförsäljning. Utredningen är inte tillräckligt tydlig, exempelvis var gårdsförsäljning får äga rum och hur den får ske.

– SKR lyfter också att möjlighet till gårdsförsäljning kan ha stor betydelse för besöksnäringen, företaget och landsbygdsutvecklingen i sin helhet, säger Carola Gunnarsson.

SKR framhåller vidare i sitt yttrande att om EU-domstolen under försöksperioden skulle anse att svensk gårdsförsäljning strider mot förutsättningarna för att ha ett svenskt detaljhandelsmonopol behövs rättsliga garantier för att kunna avbryta försöket.

Läs vidare

Sakkunnig

Sara Catoni
Chef för avdelningen juridik

Pressjour

Informationsansvarig

  • Helene Lindstrand
    Presschef

Kontakta oss

Kontaktformulär SKR








Verifiering * (obligatorisk)
Vi kontrollerar att du är en människa och inte en robot.