Publicerad 17 februari 2021
Debatt

Sveriges röst i EU måste stärkas – och enas!

Regionerna är avgörande för ett framgångsrikt EU-samarbete. Det skriver Anders Knape i en slutreplik i Dagens Samhälle.

Regionerna är avgörande för ett framgångsrikt EU-samarbete. Det anser både vi på SKR liksom Europaparlamentarikern Erik Bergkvist som i sin replik 4/2 även lyfter att SKR och regionerna behöver driva en mer aktiv regionpolitik i EU.

Jämfört med många andra regioner i EU:s medlemsstater är de svenska regionerna förhållandevis små, men de är pålästa, på hugget och gör skillnad. Det har de visat upprepade gånger, inte minst när kommissionen lägger fram förslag som inte tar hänsyn till svenska förutsättningar och behov. Det har bland annat handlat om biogas och biobränsle, energieffektivisering, elförsörjningsfrågor och inte minst EU:s program och fonder. Det är ett arbete som naturligtvis kan intensifieras och utvecklas.

För att lyckas helt och fullt ut behöver dock den svenska rösten på lokal, regional, nationell och EU-nivå vara enad i långt många fler frågor än vad som är fallet idag. Det behövs mer samverkan och mer dialog. SKR hoppas därför på ett ökat samarbete mellan de svenska nivåerna, i Bryssel såväl som i Sverige. SKR ser till exempel gärna en fördjupad dialog och utbyte mellan de svenska Europaparlamentarikerna och regionerna. De svenska regionerna och dess kommuner har alla representationskontor i Bryssel och en bra uppfattning om aktuella frågor och dess påverkan på Sveriges 21 regioner och 290 kommuner. En ökad dialog mellan de svenska ledamöterna i Regionkommittén och i Europaparlamentet vore också en väg framåt.

Det är också viktigt att påpeka att en starkare regional röst kräver också att svenska medborgare förstår vikten av starka och slagkraftiga, svenska regioner. För att komma dit måste - utöver att SKR och regionerna själva lyfter frågan - också riksdag och regering dra fler strån till stacken för att öka kännedomen om regionernas vikt i den internationella politiken.

Anders Knape, ordförande för Sveriges Kommuner och Regioner (SKR)

Slutrepliken är publicerad den 12 februari 2021 i Dagens Samhälle

Pressjour

Informationsansvarig

  • Helene Lindstrand
    Presschef

Kontakta oss

Kontaktformulär SKR








Verifiering * (obligatorisk)
Vi kontrollerar att du är en människa och inte en robot.