Publicerad 14 februari 2022

Förhandling enligt 11-14 §§ MBL

Reglerna om förhandlingsskyldighet enligt 11-14 §§  innebär att arbetstagarorganisationerna har medinflytande i frågor som arbetsgivaren beslutar om.

Medinflytande att arbetsgivaren måste avvakta med sitt beslut tills förhandlingar genomförts med arbetstagarorganisationen. Förhandlingen ska genomföras i så god tid och på så tidigt stadium i beslutsprocessen att arbetstagarorganisationerna har en reell möjlighet att påverka beslutsunderlaget. Det är vidare viktigt att förhandlingen sker på rätt nivå i organisationen. Den ska ske där beslutet kommer att tas.

Arbetsgivaren har att iaktta reglerna om med­inflytande under skadeståndsansvar (54, 55 §§ MBL). Av praxis framgår att Arbetsdomstolen ser allvar­ligt på brott mot MBL.

Förhandling som ska ske på arbetsgivarens initiativ kallas primär förhandlingsskyldighet.

11 § MBL – förhandlingar med organisation som har kollektivavtal med arbetsgivaren

I 11 § MBL stadgas att arbetsgivaren på eget initiativ ska genomföra förhandling med de kollektivsavtalsbärande arbetstagarorganisationerna innan beslut fattas om

  • viktigare förändring av verksamheten,
  • viktigare förändring av arbets- eller anställningsförhållanden för arbetstagare som tillhör organisationen.

13 § MBL –förhandlingar med organisation utan kollektivavtal med arbetsgivaren

Arbetsgivaren har enligt 13 § MBL även en förhandlingsskyldighet gentemot arbetstagarorganisation utan kollektivavtal. Denna skyldighet föreligger innan arbetsgivaren fattar beslut som särskilt angår arbets- eller anställningsförhållande för medlem i en organisation med vilken arbetsgivaren inte har kollektivavtal.

14 § MBL- Förhandling i två steg

För det fall en förhandling enligt 11 § MBL avslutas utan att parterna kommer överens kan arbetstagarorganisationen begära förhandling på central nivå. Arbetsgivaren ska i dessa fall förhandla ärendet ytterligare en gång med den centrala arbetstagarorganisationen. Det innebär att arbetsgivaren inte kan fatta beslut i det aktuella ärendet förrän den centrala förhandlingen genomförts

Cirkulär 09:32 - AD 2009 nr 33 Tolkning av AB § 4 mom. 2 om arbetsgivares förhandlingsskyldighet innan beslut fattas om provanställning av arbetstagare

Kontakta oss

Kontakta SKR

Välkommen att skicka din fråga till SKR inom arbetsrätt och kollektivavtal

  • SKR:s rådgivning riktar sig till personal- och förhandlingschefer i kommuner och regioner. Om frågan ställs på uppdrag av någon av dessa anger du det i formuläret.
  • Vi kontaktar dig normalt per telefon samma eller efterföljande dag som frågan skickas in, om vi inte bedömer att frågan kan besvaras per e-post. Det är viktigt att du som frågeställare finns tillgänglig för telefonsamtal under samma tidsperiod. Vi gör minst tre kontaktförsök, men om kontakt ändå inte kan upprättas avslutas ärendet. Du är då välkommen att skicka in ärendet på nytt.
  • Vid akuta frågor, vänligen ring SKR:s kontaktcenter på 08-452 70 00.

Ange gärna lagrum eller avtal som ärendet gäller. Beskriv var i processen ni befinner er och vilka eventuella åtgärder som redan vidtagits. Tänk på att inte ange personuppgifter.





Frågan ställs av eller på uppdrag av personal- eller förhandlingschef * (obligatorisk)
Frågan ställs av eller på uppdrag av personal- eller förhandlingschef


Verifiering * (obligatorisk)
Vi kontrollerar att du är en människa och inte en robot.